Quantcast
Channel: Lifestyle 2014 - Lifestyle Nieuws en Lifestyle Informatie online » Lifestyle Sport
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Duiken is leuk, maar geen spelletje…

$
0
0
lifestyle-scuba-diving

Duiken, meer bekend onder de naam Scuba Diving, is leuk, maar geen spelletje. Deze sport verruimd je leven aanzienlijk met een blik op het onderwater leven, maar vereist een zekere vaardigheid en discipline om het zonder gevaar te kunnen beoefenen.

Volgens opgave van de  NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond) beoefenen tussen de 15.000 en 20.000 mensen in Nederland georganiseerd deze prachtige, fascinerende sport. Althans; duikers die in verenigingsverband duiken en daarmee zijn aangesloten bij de NOB. De NOB is de bond voor alle duikers en daarmee dé organisatie voor iedereen die het unieke van ‘onderwater-zijn’ wil beleven. Landelijk onderzoek heeft uitgewezen, dat in werkelijkheid zo ergens tussen de 200.000 en 400.000 mensen min of meer regelmatig de duiksport beoefenen.

Sportvoeding ZwemmenOm het duiken te leren moet je eerst een medisch onderzoek ondergaan. Het is om je eigen veiligheid dat je dat doet. Sommige lichamelijke tegenindicaties kunnen het duiken gevaarlijk voor je maken en daarom zal door een dokter een negatief advies worden afgegeven. Dit komt maar gelukkig maar weinig voor. De meeste mensen kunnen leren duiken en van deze sport in al zijn pracht en praal kunnen genieten.

Een eerste vereiste om te leren duiken is uiteraard dat je goed kunt zwemmen, alhoewel een duiker niet zwemt maar “palmt”. De noodzaak van het kunnen zwemmen is dat je bijvoorbeeld in het water kunt vallen tijdens je voorbereiding, of plots niet meer kunt staan. Je moet dan zowel jezelf, als mogelijk een ander kunnen helpen.

Heb je te lijden onder claustrofobie of waterangst, dan kan je maar beter niet leren duiken. Je moet bijvoorbeeld ongeremd door een duikbril kunnen zien. Soms is het donker, slecht zicht of loopt je duikbril vol met water. Dan moet je steeds je rust kunnen bewaren en zonder angst adequaat kunnen reageren. Vandaar dat deze dingen eerst in een zwembad in het ondiep en nadien in het diepte moeten worden getraind. Je instructeur zal er nauwlettend op toe zien dat je deze zaken in alle rust onder controle hebt.

Duiken is leuk

Duiken is absoluut leuk en fascinerend. Eenmaal onder water ben je gewichtloos en zweef je als het ware door het water. Eenmaal wat meer ervaren is het mogelijk de wateren met inhoud te betreden. Je voelt je ontspannen en ontdoe je van de stress van alledag. Onderweg kom je tal van dieren, planten en voorwerpen tegen. Je zult ontdekken dat er ook onder water een verschil is in bodem structuren en dat er tal van lichteffecten op je weg zijn.

Ga je iets dieper, dan zul je gebruik moeten maken van een lamp om de nodige kleurenpracht te beleven.

Buiten het landschap, ontdek je zo ook steeds meer het prachtige leven onder water. Je geraakt daar een beetje op expeditie; je wordt als het ware een onderzoeker. Spannend! Je komt in contact met collega duikers en zo zul je er geheel nieuwe vriendenkring bij krijgen.

Eenmaal zo ver ontwikkelt, zul je er ook achter komen dat je bij het boeken van je vakantie rekening mee houdt, dat er op je bestemming gedoken kan worden.

Benodigdheden

Voordat je kunt starten met duiken zul je dus moeten beginnen met gedegen training. Hiervoor heb je een zwembroek of badpak nodig. Het bezit van goede zwemvliezen kan handig zijn, maar bij de eerste kennismakingslessen zal de gemiddelde duikinstructeur die graag aan je ter beschikking stellen. Net als de verdere duikuitrusting. Besluit je na de eerste instructielessen om je de duiksport verder eigen te maken, dan zal je instructeur je verder informeren over de verdere uitrusting die je dient aan te schaffen.

Eén ding blijft bij Scuba Diving overeind… overmoedigheid past absoluut niet bij deze sport. Voorzichtigheid en oplettendheid is altijd geboden. Met een gedegen voorbereiding kun je echter enorm veel plezier beleven aan deze prachtige sport.

Uitgebreide informatie over de duiksport vindt je op de website van de NOB: http://www.onderwatersport.org


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5